lehallgatás elleni védelem

A megbeszélt helyszínre diszkréten érkezem, nem használok sem formaruhát, sem cégfeliratos gépkocsit.   A munka megkezdése előtt, az átvizsgálandó helyiségeken kívül kell találkoznunk és beszélnünk. Ekkor felteheti kérdéseit, amelyek még felmerültek Önben, pontosíthatunk olyan részleteket, amelyek elősegítik a hatékony lehallgatás elleni védelmet.

A lehallgatás mentesítés alatt kérem, hogy Ön, a megbízó is legyen jelen. Célszerű olyan időpontban elvégezni az ellenőrzést, amikor olyan személyek viszont nincsenek ott, akik nincsenek beavatva, személyük nem szükséges a vizsgálathoz. Ezért szoktam javasolni, az esti, vagy hétvégi, esetleg más munkaszüneti napon történő ellenőrzést olyan helyeken, ahol többen dolgoznak. Ez nálam nem jelent többlet költséget, viszont a diszkréció és a hatékonyság érdekében hasznos. A vizsgálat alatt jelen levő személynek, -ha nem maga a tulajdonos- döntésképesnek kell lennie, és ismernie kell a helyszínt. A legjobb, ha ugyanaz a személy, akivel a munkát megelőzően telefonon vagy emai-ban beszéltem, aki a lehallgatás felderítést megrendelte.

A helyiségben mindig gondoskodom valamilyen háttérzajról, ez a legtöbb esetben egy bekapcsolt TV vagy rádió. Ezt követően rádiófrekvenciás spektrum-ellenőrzés történik, kiegészítve vizuális vizsgálattal. Ennek során felderíthetőek az ismeretlen rádiós jelforrások. Speciális (ultraibolya) fényforrásokkal megvizsgálom a falfelületeket, amellyel kimutathatók az utólagos megbontások. Hőkamerával ellenőrzöm az erősáramú hálózat összetevőit (kapcsolók, konnektorok, kötő dobozok és elosztók) tápegységek és működő elektronikák után kutatva. Tized °C eltéréseket is képes vagyok felismerni. (Egy villanykapcsolón látható a saját testhő, amennyiben néhány másodperccel korábban, csak megérintették.) Saját fejlesztésű, SH1 műszerem, képes a nagyon alacsony frekvenciás (VLF) jeleket is detektálni, amelyet a nyugvó digitális eszközök bocsátanak ki. Ilyen lehet például egy mini hangrögzítő, vagy egy olyan rejtett kamera, amely helyben rögzít, rádiókapcsolat nélkül. Bármilyen megbontást, a megbízóval egyeztetve, csak a legszükségesebb esetekben végzek. Tévhit, hogy mindent szét kell szedni. (Akad "vállalkozó", aki szétszedi az összes konnektort, ez viszont csak annyit árul el, hogy sem hozzáértése, sem megfelelő műszere nincsen...)

A lehallgatókereséshez teljes, saját TSCM-műszerparkkal rendelkezem, olyan élvonalbeli gyártók termékei, mint Anritsu, Optoelectronics, és Icom. A műszerek tipusának felsorolásától ügyfeleim érdekében eltekintek. Weboldalamon referenciákat sem talál, mert a szolgáltatás természetéből fakadóan ügyfeleim kiléte is bizalmas információ. Adatkezelés…

A lehallgató poloskák, nyomkövetők, és rejtett kamerák vizsgálata időigényes folyamat, a helyiségek ellenőrzése, a berendezettség, és több egyéb tényező függvényében több órát is igénybe vehet. A vizsgálat munkadíja terület alapú, ezt mindig előre közlöm, nem változik a munkára fordított idő alapján.

lehallgató felkutatása