Magamról

TSCM-expert

Burián Zoltán vagyok, 43 éves, független biztonságtechnikai szakember. Vonzalmam az elektronikához már 6 évesen megmutatkozott; lendkerekes mikrobuszomat villanymotorral szereltem fel. A rádiótechnika is korán megfogott; 12 évesen rövidhullámú adó-vevő készüléket építettem a 80 m-es sávra, amellyel más amatőr rádiósokkal lehetett beszélgetni. Elektroműszerész szakközépiskolát végeztem, majd digitális elektronikát tanultam.

A kémsztorik sohase vonzottak, a politika nem érdekelt. Életem első lehallgatására úgy kényszerítettek rá. Mikor édesapám meghalt, rokonai megkérdőjelezték származásomat. A hagyatéki tárgyalásról a közjegyző – a törvénnyel szembemenve – életkoromra hivatkozva kiküldött. 17 éves voltam.

Amikor ez a következő tárgyaláson megismétlődött, véletlenül a kabátom zsebében felejtődött egy saját készítésű CCIR rádiós mikrofon – már akkor SMD technológiával. A folyosón egy sapkarádión keresztül követtem a jussomról szóló tárgyalást, így szerezve tudomást édesapám megmaradt vagyonáról, amit meg is kaptam… Ekkor merült fel előttem egy kiaknázatlan piac lehetősége.

Fiatal vállalkozóként saját fejlesztésű rádiós poloskáimat árusítottam. Televízióban és újságokban beszéltem lehallgató eszközökről. 1998-ban a TV2 'Napló' c. műsorában adtam interjút:

TV2 'Napló', 1998

Napjaink lehallgatási módszereiről nyilatkoztam, a HírTv Riasztás című műsorában 2017 novemberben:

HírTv 'Riasztás', 2017

Később megkeresett több biztonsági, magánnyomozó és informatikai cég is, külsősként dolgoztam nekik. Én voltam az a szakember, akire a fontos és kényes munkákat bízták. Azóta már azzal is tisztában vagyok, mely cégek nem voltak a valóságban magáncégek… Általuk ismertem meg a manapság használt lehallgatási technológiákat, és a lehallgatás elleni védelem lehetőségeit. A 2000-es évek első felében a politika összekuszálta az addig kifésült viszonyokat; évtizedes szakmai múlttal rendelkező cégek lettek kegyvesztettek, helyükre léptek addig kutyás telephelyőrzést végző cégek haditechnikai engedéllyel. Én haditechnikai tevékenységet nem végzek, a felkéréseket információ-technológiai szolgáltatás keretében vállalom.

lehallgató keresés