Magamról

biztonságtechnikai-szakértő

Burián Zoltán vagyok, 45 éves, független biztonságtechnikai szakember. Vonzalmam az elektronikához már 6 évesen megmutatkozott; mikor egy játékautót villanymotorral szereltem fel. A rádiótechnika is korán megfogott; 12 évesen rövidhullámú adó-vevő készüléket építettem a 80 m-es sávra, amellyel más amatőr rádiósokkal lehetett beszélgetni. Elektroműszerész szakközépiskolát végeztem, majd digitális elektronikát tanultam.

A kémsztorik sohase vonzottak, a politika nem érdekelt. Életem első lehallgatására akkor kényszerültem, amikor egy fölényes közjegyző, a saját örökségemet érintő tárgyalásról kiküldött kiskorúságomra hivatkozva. Tette mindezt hetekkel 18. életévem betöltése előtt. A helyzetet megalázónak tartottam, így a következő kitűzött időpontra már felkészültem egy saját készítésű URH mikrofonnal. Mindenkit behívtak, ellenőrizték a megjelentek személyazonosságát, majd mindenkit leültettek, csak engem küldtek ki menetrend szerint, aki a leginkább érintett volt. Ekkor egy laza mozdulattal, első kis poloskámat papírzsebkendőbe csomagolva a tárgyalóterem szemetesébe dobtam. Majd a folyosón előhúztam a zsebemből a zenelejátszónak álcázott vevőkészüléket, amivel mindent hallottam. Szinte a teremben éreztem magam. Ekkor merült fel előttem egy kiaknázatlan piac lehetősége.

Fiatal vállalkozóként saját fejlesztésű rádiós poloskáimat árusítottam. Televízióban és újságokban beszéltem lehallgató eszközökről. 1998-ban a TV2 'Napló' c. műsorában adtam interjút:

TV2 'Napló', 1998

Napjaink lehallgatási módszereiről nyilatkoztam, a HírTv Riasztás című műsorában 2017 novemberben:

HírTv 'Riasztás', 2017

Később megkeresett több biztonsági, magánnyomozó és informatikai cég is, külsősként dolgoztam nekik. Én voltam az a szakember, akire a fontos és kényes munkákat bízták. Azóta már azzal is tisztában vagyok, mely cégek nem voltak a valóságban magáncégek… Általuk ismertem meg a manapság használt lehallgatási technológiákat, és a lehallgatás elleni védelem lehetőségeit. A 2000-es évek első felében a politika összekuszálta az addig kifésült viszonyokat; évtizedes szakmai múlttal rendelkező cégek lettek kegyvesztettek, helyükre léptek addig kutyás telephelyőrzést végző cégek haditechnikai engedéllyel. Én haditechnikai tevékenységet nem végzek, a felkéréseket információ-technológiai szolgáltatás keretében vállalom. Ezáltal szavatolni tudom klienseim anonimitását.