Kémek saját kulccsal

Ügyfeleink gyakori kérdése, hogy tudunk-e 100%-os biztonságot garantálni?

A válaszom, hogy sajnos nem. Csak a szakember van tisztában saját korlátaival, egy kókler nyugodt lelkiismerettel rávágja az igent. (Ugye nem bízna meg abban az orvosban, aki mindenre ismeri a gyógyírt?)

Az elérhető biztonsági szint nagyban függ a helyszíntől és a Megrendelő tulajdonosi vagy bérlői státuszától. Ez azt jelenti, hogy hatékony lehallgatás felderítés végezhető egy önálló épületben, ahol a Megbízó rendelkezik minden felett. Ez a mi szempontunkból, az elektromos és számítógép-hálózatot, a tűzjelző és riasztó rendszereket jelenti. A komplex biztonság szempontjából viszont ide tartozik a biztonsági szolgálat és a takarító személyzet feletti rendelkezés is.

lehallgatás elleni védelem

Ezzel szemben a trendi bérelt irodaház, ahol a házigazda is csak „vendég", és semmi felett nem rendelkezik, egy adatvédelmi rémálom! Ideális természetesen egy saját épület lenne, viszont ez üzletpolitikai szempontból gyakran nem megvalósítható. Köztes megoldás lehet, ha a napi ügymenet marad, viszont a stratégiai megbeszélésekre már olyan helyet választanak, ahol első a lehallgatás-mentes környezet. A leggyakrabban található biztonsági problémák a következők:

 1. Külső cég felügyelete alatt álló tűzjelző és riasztó-rendszer.
  Az ezekben elhelyezett lehallgatók felkutatásához, a műszeres mérések mellett,
  megbontás is szükséges. Ehhez a Megbízónak le kell tudnia mondani a riasztást.
 2. Kik a falszomszédaink?
  A falon keresztüli lehallgatással is foglalkoznunk kell, hiszen nincsen egy néhány méteres védősáv. Megoldást jelent, ha védett helyiségeink falszomszédait is mi béreljük, és lehallgatás ellen átvizsgáltatjuk. Ha ez nem lehetséges, a biztonság akusztikus zavarással javítható.
 3. Mobil, GSM-LTE bázisállomás a tetőn, a fejünk felett.
  lehallgatás veszélye
  Ez akkor érdekes, ha a védett iroda a legfelső szinten van kijelölve. Bár az antenna által létrehozott extrém térerősség sem szerencsés, a legnagyobb baj az, hogy a tulajdonos távközlési cég emberei azt csinálnak és akkor, amit csak akarnak. Még egyszer: Közvetlen közelben, a fejünk felett, bármit megtehetnek…
 4. A karbantartó, takarító, vagy a biztonsági személyzet.
  Ezekre általában semmilyen ráhatásuk sincs. Egy lehallgató eszköz telepítése a legritkábban történik titkos behatolással, mint a kémfilmekben. Sokkal életszerűbb, hogy pl. egy mini diktafont vagy hasonló „ajándékot” felejtenek nálunk. Ezért néhány nap múlva visszajönnek, és láss csodát, a konkurencia pontosan ismeri a tenderünket…
Innentől jogos a kérdés, hogy bérelt helyen van-e értelme a

lehallgatás elleni védekezés

nek? Nos, mindenképpen, mert megnöveli a lehallgató eszköz bevetésének kockázatát, a lebukás (szakkifejezéssel: dekonspiráció) veszélye miatt. Viszont érdemes már az irodák kiválasztásánál szakember közreműködését kérni. 

Kérdéseit tisztelettel várom telefonon vagy mailben.