Falon keresztüli lehallgatás

Szaknyelven kontaktmikrofonos (falmikrofon, sztetoszkóp mikrofon) lehallgatásnak nevezzük. Az eljárást akkor alkalmazzák,

ha a megfigyelni szándékolt helyiségbe való bejutást nem tudták megoldani, vagy a helyiségben várható lehallgató eszközök keresése, viszont a lehallgatáshoz rendelkezésre áll egy falszomszédos helyiség. Figyelem, a falszomszédost három dimenzióban értjük, tehát alul-felül is! Ekkor egy vagy több kontakt-mikrofont szerelnek a falra, a falba, vagy az átmenő épületgépészeti csőhálózat elemeire. Igen, egy fűtés-vízvezetékcsövön, vagy egy légtechnikai csövön keresztül is lehallgathatóvá válunk. A korszerű erősítőrendszerek képesek kiszűrni a monoton zavaró hangokat. Használják akkor is, ha felületes lehallgatás elleni védekezésre számítanak.

Védekezés: Fontos helyiségeinket körkörösen védjük, beleértve ebbe a mellékhelyiségeket is. Ezekkel az eszközökkel szemben esélye sincs, egy csavarhúzóval konnektort szétszerelgető amatőrnek. Amennyiben a szomszéd helyiség más tulajdona vagy bérleménye, akkor kompromisszumos megoldást jelenthet akusztikus zavaró berendezések használata, amelyek random zavarásukkal teszik használhatatlanná a kontaktlehallgatókat.