Saját eszközön keresztüli lehallgatás

Napjainkban gyakran alkalmazott, a helyiségbe történő bejutást nem igénylő, a legkevésbé dekonspiratív (értsd: lebukásmentes) módszer.

Elég belegondolni, hogy a szükséges mikrofon és kamera már jelen van telefonjainkban, laptopunkban, kaputelefonunkban is. Minek vinnének poloskát oda, ahol már van egy… Elég távolról meghekkelni a készüléket, máris akkor hallgatóznak-nézelődnek, amikor kedvük tartja. Fontos: A fenti módszer kedvelt változata, hogy a megfigyelni szándékolt személy ajándékba kap, egy kémprogrammal megspékelt telefont vagy laptopot. Onnantól minden titokban szabadon garázdálkodhatnak!

Védekezés: Mindenekelőtt rezsimintézkedések. Ne használjunk mástól kapott telefont, elődünktől megörökölt céges számítógépet! Bizalmas tárgyalások alatt ne legyen a helyiségben webkamera, laptop, okostelefon. A lehallgatásmentesítést végző szakember kötelessége ezekre felhívni a figyelmet. Az elengedhetetlenül szükséges eszközök egyedi ellenőrzése, biztonságossá tétele. Például egy visszajelző áramkör beépítése a mikrofonok és kamerák tápellátásába.