GPS nyomkövető a kocsimban?!

GSM poloska

Tegyük fel, hogy valaki GPS-nyomkövetőt tett a kocsinkba.

Figyelem! Egyes szolgáltatók azt ígérik, hogy bármilyen poloskát megtalálnak járművében, de ez ebben a formában nem igaz.

A járművekben elhelyezett nyomkövetők két típusa:

Offline nyomkövető rendszerek

A kocsiban elhelyezett egység és a megfigyelő között nincs GSM-kapcsolat. Az egység az adatokat memóriakártyára gyűjti, amelyért a megfigyelő vissza fog jönni. A GPS-készüléket szétszedve a memóriakártya tartalmát egy számítógépen fogja megjeleníteni, a jármű által bejárt útvonalat egy térképen ábrázolva. Offline követő rendszerekkel csak akkor kell számolni, ha a jármű közös használatú, esetleg más rendelkezik felette (mint egy céges autó). Az ilyen eszköz nem teszi lehetővé a gépjármű valós idejű követését. Az ilyen készülék egy elektronikától hemzsegő autóban csak akkor lenne felderíthető, ha saját áramforrással rendelkezne. Így az akkumulátort leválasztva VLF-detektorral megtalálható lenne.

Online nyomkövető rendszerek

A kocsiban elhelyezett egység GPRS-kapcsolaton keresztül folyamatosan pozíció-adatokat küld a megfigyelőnek. Ezek az eszközök gyakran GSM-poloskaként is működnek, azonnal közvetítve minden elhangzott szót. Elég egyszer hozzáférni az autónkhoz és az életünk nyitott könyv a kémkedőnek. Az online követő rendszerek a GSM-kommunikáció kikényszerítésével biztonsággal felkutathatók. A műszeres mérést haladás közben végezzük el.